Aby zachować właściwości odżywcze ryb, trzeba je odpowiednio przyrządzić. Smażone są niewątpliwie są pyszne, ale są kaloryczne i ciężkostrawne, głównie jeżeli przyrządzane są na przepalonym tłuszczu. Gotowane ryby na parze, zachowują smak, aromat i nie wysychają. Wyśmienicie smakują również duszone np. z warzywami albo pieczone w folii albo na grillu. W celu polepszenia smaku rybiego mięsa, można przyprawić je ziołami i serwować z różnego rodzaju sosami bądź też masłem. Najwięcej kalorii zawierają
morskie ryby - łosoś, sardynki, węgorz, tuńczyki, śledzie, mniej zaś: mintaj, panga, sola, dorsz.Kupując rybę, należy zwrócić uwagę na zapach - intensywny, rybi znaczy, że ryba nie jest najświeższa. Poza tym skrzela powinny mieć ciemnoróżowe zabarwienie, a mięso musi być sprężyste. Rybi zapach najłatwiej jest usunąć za pomocą soku z cytryny. Nienasycone kwasy tłuszczowe wpływają na odporność organizmu, działają przeciwzapalnie, odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz pracę mózgu.
Tłuste ryby zawierają witaminy A i D, natomiast mięso chudych ryb obfituje w kompleks witamin z grupy B. Nie sposób też pominąć faktu, że ryby stanowią bogate źródło wysokowartościowego białka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz